Det Digitale Danske Udvandrerarkiv

3. juli 2012

Det Danske Udvandrerarkiv har siden 2011 arbejdet med at digitalisere de mange tusinder af breve og billeder, der befinder sig på arkivets magasin. Ca. 500.000 breve og 20.000 billeder vil i løbet af foråret 2013 blive lagt ud på Udvandrerarkivets hjemmeside sammen med lydklip og film. Allerede nu er der adskillige breve i arkivets database. Disse breve er skrevet af danske udvandrere forskellige steder i verden og på forskellige tidspunkter. Det samme gør sig gældende med billederne, hvoraf ca. 3.000 er blevet digitaliserede, og løbende lægges de også ud på hjemmesiden.

I foråret 2013 gennemgår hjemmesiden en række tests, og der må derfor påberegnes uhensigtsmæssig drift i perioden. 

De mange tusinder breve, dagbøger og manuskripter er spændende læsning, som man kan nyde alene for fornøjelsens skyld. De samme gør sig gældende med de mange fotografier. Udvandrerenes vidnesbyrd er både rørende, gribende og medrivende at læse, fordi de giver et værdifuldt indblik i , hvad det vil sige at rejse fra sit hjem, sin familie, sine rødder, til et sted, der var ukendt. Være tusinder kilometer væk fra de, som var ens nærmeste, og alligevel i langt de fleste tilfælde formå at skabe sig en tilværelse, der var bedre end den, de kunne have fået i Danmark. Gennem læsningen af de danske udvandreres breve, gives et spændende indblik i den komplicerede proces, det er at flytte fra sit fældreland til et nyt land og en ny kultur. Et indblik, der kan være med til at kaste lys over de udfordringer, der findes i nutiden.

Digitaliseringen af Det Danske Udvandrerarkiv har kunnet lade sig gøre takket være følgende generøse sponsorer: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal; Spar Nord Fonden; Det Obelske Familie Fond; Ejendomsmæglernes Fond og Kulturministeriet.